رطوبت زدگی در مسجد جامع سمنان

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان با وجود شرایط آثار تاریخی در استان، در روزهای اخیر خوب بوده است، گفت: در حال حاضر کارگاه‌های مرمت این استان و «مسجد جامع» که در اثر بارش‌های گذشته رطوبت‌زده است، منتظر ابلاغ بودجه هستند.


امیر کرم‌زاده به دنبال هشدار هواشناسی و اعلام شرایط نامساعد جوی در استان سمنان درباره آخرین وضعیت آثار تاریخی و پایش آن‌ها، به ایسنا گفت: در این چند روز آثار تاریخی دائما پایش و سرکشی شده‌اند، خوشبختانه گزارشی از آسیب‌دیدگی در این چند روز نداشتیم و معاونت‌های میراث شهرستان‌ها نیز در صورت آسیب‌دیدگی کارهای مرمت را انجام می‌دهند. این در حالی است که آثار و بناهای تاریخی سمنان به دلیل این‌که بیشتر از گِل و خشت هستند، همیشه در معرض آسیب‌های ناشی از بارش باران و برف قرار دارند، اما این روزها در سمنان بارش جدی نداشتیم و فقط با افزایش سرما و برودت هوا روبرو بودیم.


مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان درباره وضعیت اثر یا بنای تاریخی که در اثر بارش‌های گذشته آسیب دیده‌اند، توضیح داد: هرسال سعی می‌کنیم آسیب‌های ناشی از بارش‌ها را مرمت کنیم، البته که مشکلات زیاد است. در حال حاضر نیز یک سری از بناهای تاریخی رطوبت دارند و نیازمند مرمت هستند که منتظر تأمین اعتبارات هستیم تا مرمت آن‌ها را انجا دهیم، برای مثال «مسجد جامع سمنان» بر اثر بارش دچار رطوبت‌زدگی شده است یا بناهایی در سطح استان داریم که ناودانی‌هایشان تخریب شده است. این بناها، قدیمی و سالخورده هستند و باید مرتب رسیدگی شوند. میراث‌فرهنگی هم بر اساس برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی، آن‌ها را مرمت می‌کند. در عین حال، بسیاری از بناهای تاریخی نیز متولی و یا سرمایه‌گذاری همچون اوقاف و نهادهای دیگر دارند، این متولیان وظیفه دارند بناهای تاریخی خودشان را رصد کنند و اگر آسیب دیده باشند، آن‌ها را مرمت کنند.


کرم‌زاده درباره ادامه و یا توقف کاوش‌ها و مرمت آثار تاریخی با افزایش سرما و نامساعد شدن شرایط جوی، اظهار کرد: در حال حاضر کاوش و مرمتِ اساسی در استان سمنان انجام نمی‌شود. آخرین کاوشی که در سمنان انجام دادیم مربوط به منطقه «فینِسک» است که به دلیل آبگیری سد در چندین فصل انجام شد. برنامه‌هایی برای کاوش در «تپه حصار» و منطقه «دلازیان» داریم که منتظر تامین اعتبار آن هستیم.


او افزود: درحال حاضر کارگاه‌های مرمت فعال نیستند و اعتبارات تخصیص شده را تا ۳۰ شهریورماه ۱۴۰۱ هزینه کرده‌ایم و برای نیمه دوم سال هنوز بودجه‌ای ‌به ما داده نشده است. منتظریم باقی‌مانده اعتبارات ۱۴۰۱ ابلاغ شود تا دوباره اقدامات مرمتی را از سر بگیریم.


مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان ادامه داد: به تناسب آنچه که شورای توسعه و برنامه‌ریزی شهرستان‌ها اولویت‌بندی کرده است، مرمت‌ها در سطح استان انجام می‌شود، مثلا در دورترین نقطه سمنان که «میامی» است، مقبره «ابن یمین» برای ما خیلی مهم است و مرمت اضطراری نیاز دارد. در «شهمیرزاد» و «مُلا دِه» هم بناهایی داریم که به مرمت اضطراری نیاز دارند، اما این مرمت‌ها با توجه به اولویت‌بندی‌ها انجام می‌شود.


او اضافه کرد: البته یکی از سیاست‌های جدید ما برای حفظ بناها، پیش از ‌آن‌که نوبت مرمتشان برسد این است که بنای تاریخی را مستندنگاری و مستندسازی می‌کنیم که اگر تا پیش از مرمت تخریب شد، بتوانیم عین به عین آن را مرمت کنیم. یکی دیگر از اولویت‌های ما برای مرمت، بناهایی هستند که بیشتر مورد استفاده مردم قرار دارند. البته مرمت‌های جزیی در حال انجام است و برخی از مرمت‌ها برای بهره‌برداری انجام می‌شوند، برای مثال مقبره «شیخ بسطام» در حال مرمت است و تا عید بهره‌برداری می‌شود. برای کاروانسرای شاه‌عباسی نیز با سرمایه‌گذار قرارداد بسته‌ایم و منتظریم به ما تحویل دهند تا مرمت آن را شروع کنیم.  


کرم‌زاده اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون ۱۲۰ قرارداد مطالعاتی و مرمت داشته‌ایم و ۱۱ بافت تاریخی در شهرهای مختلف استان مطالعه شده‌اند و تا ۲۲ بهمن از این مطالعات رونمایی می‌شود تا سندی برای شهرداران داشته باشیم که طبق آن، برنامه‌های توسعه شهرهایشان را انجام دهند.

منبع خبر: خبر گزاری ایسنا

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *